Автор(ы):Гайдін А.М., Рудько Г.І.
Издание:Товариство Знання, Киев, 1998 г., 75 стр.
Язык(и)Украинский
Сульфатный карст и его техногенная активизация (на примере Карпатского региона) / Сульфатний карст та його техногенна активізація (на прикладі Карпатського регіону України)

На прикладі Карпатського регіону України розглянута проблема техногенного сульфатного карсту. Комплексно проаналізовані умови і фактори розвитку сульфатного карсту, методи оцінки і прогнозування карстової небезпеки, морфологічні особливості карстових форм, гідрогеологічні умови і їх техногенні зміни, гідрохімічні параметри динаміки карстового процесу та методи протикарстового захисту. В якості еталонної ділянки досліджена територія затопленого Розвадівського кар'єру, в межах якого був оцінений механізм розвитку карстового процесу.

Проведені дослідження та аналіз матеріалів попередніх років дозволили виконати районування території за ступенем карстонебезпечності в умовах його техногенної активізації та розробити комплекс оптимальних завдань по інженерно- геологічній оцінці території техногенно активізованого сульфатного карсту.

ТематикаГеохимия, Общая геология
Автор(ы):Аксьом С.Д., Хiльчевский В.К.
Издание:Ніка-Центр, Киев, 2002 г., 204 стр., УДК: 556.114:(551.448:546.226)(477), ISBN: 966-521-151-X
Язык(и)Украинский
Влияние сульфатного карста на химический состав природных вод в бассейне Днестра / Вплив сульфатного карсту на хімічний склад природних вод у басейні Дністра

 

В монографії узагальнено та систематизовано існуючі дані щодо умов взаємодії і методів термодинамічних розрахунків системи "вода - сульфатні породи"; розглянуті результати натурного моделювання інтенсивності розчинення гіпсів. Отримані результати характеризують різні умови розвитку карсту, компоненти потоку, умови взаємодії води з породою.

Оцінений вплив карсту на водний стік та стік хімічних речовин у верхній частині басейну Дністра.

Розвиток різних галузей економіки вимагає всебічного вивчення й урахування місцевих природних умов. Особливо це відноситься до вивчення карсту* - процесу, який істотно впливає на ландшафтні особливості території, її рельєф, підземні та поверхневі води, водний стік і стік хімічних речовин, рослинний покрив тощо. Карстові процеси та форми, що виникають при цьому, справляють істотний, найчастіше негативний, вплив на господарську діяльність людини - водопостачання, будівництво, освоєння сільськогосподарських угідь.

ТематикаГидрогеология, Геохимия
Ленты новостей
2228.52